oud

ΤΑΞΙΜΙ

Ταξίμι η αλλιώς αυτοσχέδια μουσική πιστεύω οτι έχει μουσικά μέτρα. Μετά από πολλά χρόνια εξάσκησης του επαγγέλματος του μουσικού, συνειδητοποίησα ότι το ταξίμι ή αλλιώς αυτοσχέδια μουσική έχει μουσικό μέτρο. Ίσως για μερικούς μουσικούς αυτό να φαίνεται παράξενο, αλλά πιστεύω ότι είναι αλήθεια. Αυτό το κατάλαβα γράφοντας διάφορα ταξίμια, πάνω κάποιο σε ρυθμό, στη συνέχεια, αναλύοντας μερικές φράσεις της μουσικής διαπίστωσα ότι ορισμένες φράσεις ακούγονταν ωραία και άλλες όχι, αυτές η φράσεις της που ήταν πάνω άστο το πούμε, σε φανταστικά μέτρα ήταν καλές, η άλλες που δεν ήταν, δεν ακουγόντουσαν, σαν ένα κάλο ταξίμι Πιστεύω ότι μόνο μετά από πολλές ηχογραφήσεις, μπορούμε να το καταλάβουμε απόλυτα. Και αν αυτό μπορεί να γίνει κατανοητό από κάθε τον μουσικό, τότε τα αποτελέσματα στο ταξίμι που θα κάνει θα είναι θεαματικά

-Νίκος Δημητριάδης

Η παραδοσιακή Αράβικη μουσική είναι βασισμένη στην μουσική των αστικών κέντρων της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, από το Κάιρο στη Βηρυτό, τη Δαμασκό και το Χαλέπι. Αυτή η μουσική αποτελείται κυρίως από προμελοποιημένα τραγούδια, τα οποία είναι κομμάτια στα οποία ο συνθέτης έχει καθορίσει τη μορφή και το περιεχόμενο της μουσικής που είναι να εκτελεστεί. Με ένα τέτοιο ρεπερτόριο, ο ρόλος του μουσικού είναι αυτός του διερμηνέα, ο οποίος είναι επιφορτισμένος, να διερμηνεύει καλλιτεχνικά την δημιουργία κάποιου άλλου. Ωστόσο στον οργανοπαίχτη της Αράβικης μουσικής, του αναγνωρίζεται η δυνατότητα να αυτοσχεδιάσει τις δικές του δημιουργίες, σε ένα είδος που ονομάζεται ταξίμι (χρησιμοποιείται η ίδια λέξη και σαν ενικό και σαν πληθυντικός). Τα προσωπικά ταξίμι δεν είναι απλά, ελεύθερα διαμορφωμένα προϊόντα της φαντασίας του οργανοπαίκτη. Αντ 'αυτού, ο οργανοπαίκτης αυτοσχεδιάζει σύμφωνα με ένα πολύπλοκο σύνολο προκαθορισμένων κανόνων και τύπων. Επειδή το ταξίμι δίνει στον οργανοπαίκτη την ευκαιρία να παρουσιάσει τη δική του δημιουργία, αντί να βασίζεται στην σύνθεση κάποιου άλλου, είναι ένα πολύ αξιόλογο μουσικό είδος..

Το κάθε ταξίμι συνήθως διαρκεί από τρία έως πέντε λεπτά, αλλά μπορεί να τελειώσει σε ένα μόνο λεπτό ή να επεκταθεί σε οκτώ ή δέκα λεπτά και σπάνια μπορεί να έχει και μεγαλύτερη διάρκεια. Το μήκος ενός συγκεκριμένου ταξίμι συνήθως καθορίζεται από την ποσότητα του χρόνου που έχει δοθεί στον εκτελεστή καθώς επίσης και από την διάθεση του εκτελεστή την στιγμή της εκτέλεσης.

Ένα ταξίμι αποτελείται από πολλά τμήματα, τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους με λεπτά σιωπής. Η μουσική συνάφεια του κάθε τμήματος επιτυγχάνεται από τον οργανοπαίχτη, εστιάζοντας σε μία μελωδική έμπνευση, συνήθως ένα συγκεκριμένο μελωδικό ρυθμό (ενικός : μακαμ, πληθυντ: μακαματ) και συνήθως, σε μία μόνο πτυχή της μελωδικών χαρακτηριστικών του μακάμ. (Κάθε μακάμ έχει μία μοναδική κλίμακα και ειδικά μελωδικά χαρακτηριστικά.). Συνεπώς ολόκληρο το ταξίμι εξελίσσεται σταδιακά με τα μοναδικά χαρακτηριστικά ενός συγκεκριμένου ρυθμού. Σε γενικές γραμμές, τέτοιες αναπτύξεις ακολουθούν μια αύξουσα ακολουθία, με τον μουσικό ν΄ αρχίζει από την βάση της ρυθμικής κλίμακας και σιγά-σιγά ανεβαίνει σε πιο ψηλές νότες (συχνά σε αυτές από μια υψηλότερη οκτάβα). Εκτελώντας περισσότερα του ενός μακάμ σε ένα ταξίμι, είναι επίσης συνηθισμένο. Ακροατές λαμβάνουν ειδική απόλαυση από τις κινήσεις από μακάμ σε μακάμ (διαμορφώσεις) και στην τελική και υποχρεωτική επιστροφή στο μακάμ με το οποίο άρχισε το ταξίμι.

Γι΄ αυτό το λόγο το ταξίμι δίνει έτσι στον οργανοπαίκτη την ευκαιρία να δείξει τις ικανότητες και αισθητικότητά του ως συνθέτης. Οι ακροατές κρίνουν το σχήμα και τη δομή ενός ταξίμι, την ικανότητα του ερμηνευτή να φέρει τις αυτοσχέδιες δραματικές κορυφώσεις στα κατάλληλα σημεία, την χρήση του χρωματισμού της φωνής και σιωπών και την δεξιοτεχνία του, στα διάφορα μακαμ.

Επιπλέον, το ταξίμι επιτρέπει στον μουσικό να αποδείξει τον βαθμό της δεξιοτεχνίας του, στο όργανο του. Οι μουσικοί φροντίζουν να δείξουν στιγμές τεχνικής δεξιοτεχνίας (π.χ. επιδείξεις εκθαμβωτικού τρόπου παιξίματος από τους παίκτες εγχόρδων), καθώς και στιγμές πιο απαλής, πιο τρυφερής μουσικής έκφραση.

Επιπλέον, το ταξίμι επιτρέπει στον μουσικό να αποδείξει τον βαθμό της δεξιοτεχνίας του, στο όργανο του. Οι μουσικοί φροντίζουν να δείξουν στιγμές τεχνικής δεξιοτεχνίας (π.χ. επιδείξεις εκθαμβωτικού τρόπου παιξίματος από τους παίκτες εγχόρδων), καθώς και στιγμές πιο απαλής, πιο τρυφερής μουσικής έκφραση.

Οι νέοι μουσικοί μαθαίνουν την εκτέλεση ενός ταξίμι, με το να μιμούνται εκτελέσεις φίλων και παλαιότερων μουσικών, με τους οποίους έρχονται σε επαφή. Οι εμπορικές ηχογραφήσεις έχουν επίσης διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, γιατί οι μαθητές συχνά απομνημονεύουν το εμπορικά ηχογραφημένο ταξίμι, από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες. Αν και αυτό βοηθά στο ν΄ αποκτηθεί τεχνική εμπειρία και γνώση, τόσο του είδους ταξίμι, όσο και των διαφόρων μακάμ, ο επίδοξος μουσικός πρέπει εν καιρώ, να αναπτύξει το δικό του στυλ, το δικούς του αυτοσχεδιασμούς, γιατί τα ταξίμι είναι πάνω απ 'όλα μια έκφραση της ατομικής δημιουργικότητας. Οι μεγαλύτεροι ερμηνευτές έχουν αναπτύξει το δικό τους μοναδικό στυλ και μεθόδους, έτσι ώστε οι αυτοσχεδιασμοί τους να χαρακτηρίζονται ξεκάθαρα ως δικοί τους.

Τα ταξίμια αποτελούν σημαντικό μέρος των περισσότερων συγκεντρώσεων των μουσικών. Στα ανεπίσημα πάρτυ ή κάθε φορά που κάποιος μουσικός επισκέπτεται άλλο μουσικό, το απλό και αυθόρμητο παίξιμο τραγουδιών το ένα μετά το άλλο, διακόπτετε ενίοτε από κάποιον μουσικό που αρχίζει το δικό του ταξίμι. Αυτό παρέχει ποικιλία ήχων και διάθεσης και επιτρέπει στιγμές προσωπικής έκφρασης υψηλής αξίας.

Σε πιο επίσημες συναυλίες, η θέση και η συχνότητα των εκτελέσεων ταξίμι έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι παραστάσεις στα αστικά κέντρα ήταν δομημένες σε όρους των σουιτες των οργανικών και φωνητικών κομματιών. Το ταξίμι παρουσιάζονταν στην έναρξη των Wasla εκτελέσεων. Ένα παράδειγμα μιας τέτοιας απόδοσης βρίσκεται στην κασέτα Layali WA Ughniyyat Layh Ya Banafsaj παρουσιάζοντας τον αιγύπτιο τραγουδιστή Salih 'Abd al-Hayy (1896-1962). Σε αυτό το στούντιο ηχογράφησης, βρίσκουμε εξαιρετικά παραδείγματα ταξίμι εκτελεσμένα στο ουτι, το βιολί και το κανονακι. Η ηχογράφηση ξεκινά με το ουτι ταξίμι. Στη συνέχεια, μια μικρή ορχήστρα παίζει ένα κομμάτι που ονομάζεται «sama`i Rast» που συνθέτης του είναι ο τουρκοαρμένιος μουσικός, Tatyus. Η απόδοση του sama`i συνέχεια διακόπτεται από το ταξίμι με βιολί, μετά το οποίο η sama`i έχει ολοκληρωθεί. Αυτό με τη σειρά του ακολουθείται από ένα σύντομο ταξίμι στο κανονακι το οποίο χρησιμεύει ως εισαγωγή σε ένα φωνητικό αυτοσχεδιασμό ονομάζεται layali. Ο οργανοπαίχτης του κανονακι διασπείρει συμπληρωματικές φράσεις εντός του layali, όταν ο τραγουδιστής, Salih Abd al-Hayy σταματά, μετά την ολοκλήρωση των επιμέρους τμημάτων του αυτοσχεδιασμού του. Τέλος, ο τραγουδιστής παρουσιάζει το τραγούδι "Layh Ya Banafsaj" με την ενόργανη και χορωδιακή συνοδεία. Ενώ ένα waslat σε πλήρη άνθηση θα ήταν σημαντικά μεγαλύτερο, συνήθως συμπεριλαμβανομένου ενός αριθμού χορωδιακά ερμηνευμένων τραγουδιών ονόματι muwashsha hat, η ηχογράφηση του Salih Abd al-Hayy παρέχει υψηλής ποιότητας παράδειγμα, του πλαισίου του συνηθισμένου ρεπερτορίου στα τέλη του 19ου / αρχές του 20ου αιώνα των ταξίμι εκτελέσεων. Ακολουθώντας την κοινή πρακτική, τα ονόματα των μεμονωμένων μουσικών για την εν λόγω ηχογράφηση δεν δίνονται. Τα μόνα ονόματα που δίνονται, είναι εκείνα του τραγουδιστή και του συνθέτη του τραγουδιού και του ποιητή.

Από περίπου το 1930, η Wasla έχασε την εύνοια στην εκτέλεση της αραβικής μουσικής και σύντομα αντικαταστάθηκε από ένα νέο είδος που ονομάζεται ughniyya (κυριολεκτικά σημαίνει τραγούδι). Περίπου στο ίδιο μήκος εκτέλεσης, όπως η προηγούμενη Wasla, η ughniyya χαρακτηρίστηκε σαν ένα τραγούδι πολλαπλών τμημάτων, τραγουδισμένο από έναν τραγουδιστή, με μια ορχηστρική εισαγωγή για το τραγούδι ως σύνολο, αλλά και για το καθένα από τα εσωτερικά τμήματα του τραγουδιού. Η ughniyya βασίλεψε ως το κυρίαρχο είδος της βασισμένης στα αστικά κέντρα αραβικής μουσικής στις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Τα ταξίμια σπάνια συμπεριλαμβάνονταν σε τέτοιες συνθέσεις κι έτσι έφτασαν να υποβιβαστούνε και να εκτελούνται σε πιο ανεπίσημες συναντήσεις των μουσικών, σε μικρά πάρτυ και σε χορευτικά νούμερα όπου στους χορευτές άρεσαν οι αλλαγές της διάθεσης που τα ταξίμι πρόσφεραν σε σχέση με τα συνηθισμένα ρυθμικά τραγούδια.

Ήταν σε αυτό το σκηνικό, την κατ΄ ουσίαν απώλεια του ταξίμι από κεντρικές παραστάσεις, που ο Farid al-Atrash(1905-1974), βρήκε έναν τρόπο για να δημιουργήσει την προσωπική του θέση, τη δική του διεκδίκηση στη φήμη, όσον αφορά την εκτέλεση ενός ταξίμι. Ένας αστέρας του κινηματογράφου, τραγουδιστής και συνθέτης εκπληκτικής φήμης, καθώς και ένα δεξιοτέχνης στο ούτι, ο Farid συνήθως θα τραγουδούσε μόνο δικές του συνθέσεις. Όταν συνέθετε τα τραγούδια του, θα συνέθετε την εισαγωγή με μουσικά όργανα (muqaddima) κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ο ίδιος θα έδινε στον εαυτό του ένα μακρύ με το ουτι ταξίμι, εντός του muqaddima. Μετά το ταξίμι, το συγκρότημά του θα τελείωνε το muqaddima και στη συνέχεια ο ίδιος θα τραγουδούσε τα φωνητικά τμήματα των συνθέσεών του. Αυτή η μορφή αποδείχθηκε τόσο επιτυχής που Farid al-Atrash έγινε σύντομα ο πιο διάσημος παίχτης του oud στον αραβικό κόσμο, και πιο συγκεκριμένα, ο πιο διάσημος ερμηνευτής του ουτι στο ταξίμι. Με τον καιρό ήρθε να αναφέρεται ως malik al-oud, δηλαδή, «ο βασιλιάς του ουτι». Ένα από τα πιο διάσημα ταξίμι του είναι ένα που εκτελείται σε μια ζωντανή συναυλία, κατά τη διάρκεια της muqaddima του τραγουδιού «al-Rabi». Ολόκληρο το τραγούδι με τον ταξίμι, μπορεί να ακουστεί σε κασέτα ή CD.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της εκτέλεσης ενός ταξίμι, είναι η δυναμική σχέση που υπάρχει συχνά μεταξύ του ερμηνευτή και μελών του ακροατηρίου. Όταν κάποιος από το κοινό αρέσει μια συγκεκριμένη στιγμή σε μια παράσταση, μπορεί να αναφωνήσει οποιαδήποτε από τις στερεότυπες λέξεις ή φράσεις με τις οποίες μπορεί να δείξει την εκτίμησή του (Allah, ya habibi, ya, yani, ή απλά το όνομα του ερμηνευτή: ya Farid δηλαδή, Farid al-Atrash). Ο ερμηνευτής έτσι ενθαρρύνεται και ιδανικά φτάνει στο ζενίθ της δημιουργικότητας. Ηχογραφήσεις από δημόσιες εμφανίσεις του Farid al-Atrash, είναι εξαιρετικά παραδείγματα της ενθουσιώδης ανταπόκρισης του κοινού. Η ανωτέρω αναφερθείσα καταγραφή δεν αποτελεί εξαίρεση: ξέφρενες επευφημίες ξεσπάνε με την αρχική φράση του ταξίμιου του και επαναλαμβάνονται συχνά καθ 'όλη την διάρκεια του αυτοσχεδιασμού.

Ενώ η "Rabi" ηχογράφηση είναι ένα άριστο παράδειγμα ενός ταξιμι τοποθετημένου εντός του muqaddima ενός μακρύ τραγουδιού, όσοι ενδιαφέρονται να ακούσουν μια σειρά απο ταξιμια από τον Φαρίντ αλ-Atrash, αναφέρονται σε μια ξεχωριστή κυκλοφορία πέντε ταξιμια αποσπασμένα από διάφορα muqaddimat. Η ανταπόκριση του κοινού ακούγεται σε κάθε ένα από αυτά τα live ταξίμι. Η ποιότητα των μεμονωμένων εγγραφών είναι ανομοιόμορφη, με κανένα από αυτά, να έχει την ευκρίνεια του ήχου που μπορούν να προσφέρουν, οι ηχογραφήσεις σε στούντιο. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί τη σημασία αυτής της έκδοσης, όπως το ντοκουμεντάρισμα των ταξιμ του Farid. (Η ταινία ξεκινά με μία ηχογράφηση σε στούντιο ενός με το ουτι συνθέσεις του.)

Κοιτώντας πίσω, ακούγοντας έναν αριθμό ταξιμ του Farid, αποκαλύπτονται σαφώς τα επαναλαμβανόμενα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το στυλ και την τεχνική του. Είναι ιδιαίτερα γνωστός για τις σκηνές δεξιοτεχνίας με το δεξί του χέρι με την οποία τελείωνε το σύνολο των ταξιμ παραστάσεων του. Ένας μεγίστου βαθμού διασκεδαστής του πλήθους, ακόμα αναγνωρίζεται σαν βασιλιάς του ουτι για τους περισσότερους του ανατολικού αραβικού περίπου και είκοσι χρόνια μετά το θάνατό του. Στην παρούσα ημέρα, οι νέοι παίκτες στο ούτι συχνά υποδέχονται με κραυγές, από τα μέλη του κοινού που φωνάζουν «Ya Farid»- δηλαδή, συγχαίρουν τον νεαρό καλλιτέχνη συγκρίνοντας τον με τον μεγάλο Farid al-Atrash.

Ενώ ο Farid al-Atrash είναι χωρίς αμφιβολία ο αγαπημένος παίχτης στο ούτι της κοινής λαϊκής μουσικής, μουσικοί συχνά αναγνωρίζουν τον Riyad al-Sinbati (d 1981) ως τον πιο επιδέξιο των ολοκληρωμένων μουσικών. Ένας παραγωγικός συνθέτης και σεβαστός τραγουδιστής, ο Riyad al-Sinbati έκανε μια κασέτα από έξι ηχογραφημένων σε στούντιο με ταξίμια για την εταιρία Sono Cairo της αιγυπτιακής κυβέρνησης. Εδώ το ουτι είναι ιδανικά ηχογραφημένο κι έτσι έχει ένα βαθύ, πλούσιο ήχο. Τα ταξίμ του Al-Sinbati έχουν ένα αργό, πιο χαλαρό στυλ από ό, τι εκείνα του Farid al-Atrash. Μεταξύ των στυλιστικών χαρακτηριστικών του Al -Sinbati είναι η συχνή χρήση χαμηλής οκτάβας drop notes (δηλαδή, όταν παίζει μια φράση σε μια υψηλότερη οκτάβα, περιοδικά αντηχεί επιμέρους νότες παίζοντας την ίδια νότα σε χαμηλότερη οκτάβα).