oud

Η τεχνική κατασκευή του Ούτι και οι προδιαγραφές του

Προηγούμενοι και τωρινοί κατασκευαστές

Η προστασία και η φροντίδα

Το ουτι αποτελείται από 5 θεμελιώδη συστατικά μέρη, το σώμα το στήθος η πρόσωπο, το λαιμό, το κουτί με το κρεμαστάρι και της χορδές, οπού το σώμα κατασκευάζεται πρώτο στην διαδικασία κατασκευής.Το σώμα φτιάχνεται βάζοντας και ταιριάζοντας όμοιες η διπλές λωρίδες των 70 εκατοστά μήκος 2 - 4 εκατοστά πλάτος και 3 χιλιοστά πάχος χάρη στους αισθητικούς και δυνατούς σκοπούς μέσα σε καλούπι. Αυτό το καλούπι το οποίο μοιάζει. με μια φλούδα σκαφών φτιάχνεται σοβατίζοντας κομμάτια των 4 -5 εκατοστών μήκος. Ο αριθμός αυτών των φετών είναι συνήθως μονός αριθμός από ξύλα όπως το μαόνι, το ξύλο καρυδιάς, το δαμάσκηνο, η ελιά και άλλες. Οι φέτες θερμαίνονται αρχικά χρησιμοποιώντας έναν σίδηρο και ένα λεπτό χαρτί για να τους δώσουν ευλύγιστο προφίλ από το καλουπι. Έπειτα τα κομμάτια τα παίρνουν από το καλουπι τραβώντας τα μικρά ταιριαστά καρφιά, και η κοίλη επιφάνια σκληραίνει και σοβατίζοντας λεπτό χαρτί μεταξύ του άξονα των λωρίδων.Υπάρχει ένα κομμάτι προσκολλημένο στην εσωτερική πλευρά του κορμιού μεταξύ του αντίθετου άξονα της κάτω σφήνας, φορμαρισμένο από της τραχείες άκρες των κομματιών και των λωρίδων.
Υπάρχει ένα κομμάτι που συνδέεται με την εσωτερική πλευρά του σώματος, κατά μήκος του αντίθετου άξονα της κατώτατης σφήνας αποκαλούμενης το ` κορυφαία σφήνα ", που έχει 12-14 εκατ. του πλάτους, 7-9 εκατ. του ύψους και του πάχους 8-10 εκατ. και χρησιμοποιείται για να αυξήσει την προστασία του ευρέος σφήνας. της φλούδας, που διαμορφώνεται από τις αιχμηρές άκρες των φετών και των λωρίδων.

Το επόμενο πράγμα που γίνεται αφού το σώμα αναιρεθεί από το καλουπι είναι να κολλήσουν επάνω ένα ημικυκλικό κομμάτι μεγέθους 10 - 15 εκατοστά Χ 5 - 6 εκατοστά Χ 3 -4 χιλιοστά μεταξύ του συμμετρικού άξονα στο επάνω μέρος. Αυτό το κομμάτι ενός παρόμοιου χρώματος και υλικού του σώματος λέγεται καθρέφτης και στιλβώνεται με το σώμα πολύ μετά το φτιάξιμο του ηχητικού μέρους. Η λειτουργία του καθρέφτη είναι να καλύπτει τη βρωμιά των τραχέων ακρών των κομματιών και των λωρίδων ενσωματωμένο στο χαμηλότερο μέρος του σώματος. Το σώμα χωρίς το ηχητικό μέρος λαιμό και το κουτί με το κρεμαστάρι ζυγίζουν εκπληκτικά περίπου 300 - 600 γραμμάρια αφού έχουν βγει από το καλουπι. Πρέπει να σημειωθεί ότι όσες περισσότερες οι λωρίδες του ουτι (περίπου 23 - 27 ) τόσο περισσότερο στρογγυλωμένο σχήμα και καλύτερη ποιότητα έχει. Από την στιγμή που ο ήχος αποροφαται σαν φως είναι σημαντικό η εσωτερική επιφάνια να μην σπάει και να είναι λεία οπού ο ήχος αντανακλάται και μέσα και έξω από της ηχητικές τρύπες

Μετά την κατασκευή μεγέθους 36 Χ 47 και τρυπητό σώμα είναι τώρα σειρά για τη ένωση του λαιμού (μέρος για τα δάχτυλα). Ο λαιμός φτιαγμένος από ξύλο hornbeam των 19 - 19,5 μήκος 36 - 40 εκατοστά πλάτος στο λεπτό μέρος, 56- 58 εκατοστά στο πλατύ μέρος και σχηματισμένο σαν κομμένος κυλινδρικός κώνος και στις δυο μεριές (13 εκατοστά λεπτό στο λεπτότερο 26 εκατοστά λεπτό στο πλατύ μέρος) κολλάει στο σώμα ενός ελλειπτικού κώνου ονομαζόμενου //κάτω σφήνα//.Ο σκοπός αυτής της συγχώνευσης είναι να εμποδίσουμε το λαιμό να βγει προς τα πάνω και να ανυψώσουμε της χορδές λόγω της έντασης του τεντώματος. Όσοι επιθυμούν να αγοράσουν ένα ουτι πρέπει να ξέρουν ότι η απόσταση των χορδών από το ηχητικό μέρος δεν πρέπει να είναι περισσότερη από 3 χιλιοστά στο σημείο όπου ο λαιμός συνδέεται με το σώμα. Είναι εξίσου δύσκολο και ακριβό να κατασκευάσεις τα είδη των ουτι όπου αυτή η απόσταση είναι περίπου 4 - 5 χιλιοστά. Ο λόγος των κατασκευαστών η των παικτών του ουτι που προτιμούν οι χορδές να μην είναι τόσο κοντά στο λαιμό είναι ο διαπεραστικώς ήχος που παράγεται, το οποίο είναι στην πραγματικότητα ένα πρόβλημα στην τεχνική του παιξίματος και όχι στην κατασκευαστική τεχνική.

Το επίπεδο μέρος του λαιμού (το μέρος των δακτύλων ) όπου τα δάχτυλα θα παίξουν είναι καλυμμένο από μια σανίδα με 2 χιλιοστά λεπτό , στο μπροστινό πλατύ μέρος και 4 - 5 χιλιοστά στο στενό πίσω μέρος. Το πίσω μέρος του λαιμού όπου η παλάμη πιάνει καλύπτεται με τις λωρίδες και επιστρώματα. Ένα επίστρωμα του πλάτους 3 χιλ. και του πάχους 0,5 χιλ. καλύπτει το στρογγυλό μέρος όπου ο λαιμός συνδέεται με το σώμα. Αυτό το παλτό λέγεται δαχτυλίδι/βραχιόλι μετάλλων ` "που οφείλεται στη μορφή του και χρησιμοποιείται για να καλύψει τη βρομιά των άκρων των φετών και των λωρίδων όπου ενώνονται. Το βραχιόλι βερνικώνεται αργότερα με το σώμα και πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτό έτσι ώστε φαίνεται κομψό.

Αφού προσκολλάται ο λαιμός το σώμα καλύπτεται με το ηχητικό μέρος . Το ηχητικό μέρος είναι το πιο σημαντικό μέρος του ουτι, είναι κατά προσέγγιση μεγέθους 20 εκατοστά Χ 50 εκατοστά Χ 3 χιλιοστά και πλάθονται κόβοντας το ξύλο κατά μήκος και συμμετρικά , όπου οι ίνες που ποικίλλουν από 1-3 χιλ. είναι επικονιασμένες κατά τέτοιο τρόπο ώστε τα πλατυτέρα να είναι στη μέση και τα λεπτότερα να είναι γύρω από τις πλευρές. Το ηχείο παίρνει σχήμα αχλαδιού 36Χ48 εκατοστά με 1.7 - 2.2 χιλιοστά μετά την λείανση . Υπάρχουν 3 τρύπες ήχου στο ηχείο μια μεγάλη (με διάμετρο 8.5 - 9 εκατοστά και δυο μικρές με διάμετρο 4.2 - 4.4 εκατοστά) οπού βγαίνουν οι ήχοι, με την ίδια γωνία που μπήκαν στο σώμα κάτω από το ηχείο υπάρχουν 7 μπαλκόνια, για τα όποια οι εσωτερικές αποστάσεις και εκτάσεις ποικίλουν από τον ένα κατασκευαστή στον άλλο, Αυτά φτιάχνονται από ξύλο, με 5 - 7 χιλιοστά μεγέθους βάσης και 3 - 13 εκατοστά ύψους και η λειτουργία τους είναι να μεταφέρουν τα 85 kg / cm2 τέντωμα όπου οι χορδές απλώνονται στο ηχείο στα πλευρά το σώματος. Το λυγιστό L προφίλ που συνδέει το σώμα και το κομμάτι καλύπτεται με της λωρίδες .

Είναι η κατάλληλη στιγμή να προσκολλήσουμε το touchι κατασκευασμένο από ξύλο εβένου με πλευρές των 36 - 37 εκατοστά πλάτος και 2 - 5 χιλιοστά λεπτό. Το μέρος των δακτύλων του ουτι είναι παραδοσιακά τραβηγμένο στο μέρος όπου ο λαιμός και το σώμα συνδέονται. Το τέλος του πλατύτερου κατώτατου μέρους γίνεται συνήθως από το ξύλο εβένου με σχήμα μιας καρδιάς (ακόμα και σήμερα, τα περισσότερα από τα ouds γίνονται κατά αυτόν τον τρόπο επειδή είναι φτηνότερο) Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ενιαίες, διπλές ή τριπλές, ανοιχτόχρωμες η σκουρόχρωμες λωρίδες είναι οι μόνες διακοσμήσεις του κομψού και εγγενούς τουρκικού oud. Τα ούτια που γίνονται στο Κάιρο και τη Δαμασκό είναι διακοσμημένα με τραχύ μάργαρο και ελεφαντόδοντου το ηχείο των σωμάτων, λαιμών και γόμφων και είναι 2-3 φορές βαρύτερα από τα τουρκικά ouds.
Επειδή οι Τούρκοι κατασκευαστές προτιμούν τα ούτια τους απλά και συνεπώς είναι ελαφρύτερα, το τουρκικό oud δεν έχει οποιοδήποτε είδος διακοσμήσεις είτε στο σώμα, λαιμός είτε τη μεμβράνη. Ένα είδος σύγχρονου ουτι είναι αυτό με το μακρύ μέρος δακτύλων για το οποίο η πρώτη η πρώτη αιτία έγινε χάρη στον Serif Muhittin Targan, που εμπνεύστηκε από ένα από τα τρία όργανα που έπαιζε το βιολοντσέλο. Αυτή είναι μια κοινή εφαρμογή για τα ακριβά ούτια το μέρος των δάχτυλων εκτείνεται προς τη μεγάλη ηχητική τρύπα, Η κατασκευή του είναι να βγάζει οξύτερους ήχους στης μπροστινές θέσεις κοντά στην τρύπα εμποδίζοντας το ηχητικό μέρος να κουφαθεί από την πίεση των δάχτυλων.

Το μέρος για τα κρεμαστάρια γίνεται από το ξύλο ασβέστη μιας ημιτονοειδούς μορφής που μειώνεται από 4 εκατ. σε 1,7 εκατ. και τα παχιά μάγουλα 5 χιλ. που στενεύουν κάτω από 36-38 χιλ. σε 22-24 χιλ. Έχει το διαγώνιο τμήμα αστρονομικής μονάδας όπου τα μάγουλα και η πίσω πλευρά καλύπτονται με το ίδιο ξύλο από το σώμα. 6 κωνικές τρύπες δημιουργούνται στην κορυφή και 5 στο κατώτατο σημείο, για τα μικρά κρεμαστάρια που θα μπουν μέσα. Η άκρη του κουτιού είναι φτιαγμένη από ένα στρογγυλό και σκαλισμένο κομμάτι που λέγεται Ράμφος που μοιάζει με το βιολί όπως ακριβώς το κουτί και της λωρίδες του το ράμφος είναι ένα από τα αντικείμενα που χαρακτηρίζουν την ποιότητα του ουτι. Το κουτί συνδέεσαι στο λαιμό με μια γωνία των 40 - 42 μοιρών, καθώς ολοκληρώνοντας όλα αυτά το ηχητικό μέρος που έχει γίνει. Ολοκληρώνοντας όλες αυτές τις υποχρεώσεις, το ηχείο, πρέπει να καλυφθεί με το χαρτί για να προστατεύεται. Από την βρωμιά. Τώρα, είναι ώρα για βερνίκωμα.

Το σώμα ο λαιμός και το κουτί που καθαριστήκαν στα προηγούμενα στάδια πρέπει τώρα να τριφτούν με γυαλόχαρτο για να λειάνουν της επιφάνειες τους. Μετά από όλα αυτά το σώμα το αφήνουν για να στεγνώσει. Το μέρος των δακτύλων (ταστιέρα) βερνικώνεται με ένα κομμάτι μαλλί. Το ηχητικό μέρος καθαρίζεται πριν οι χορδές τοποθετηθούν αλλά δεν βερνικώνεται για να μείνει με τα φυσικά του χρώματα.

Και αφού το βερνίκι στεγνώσει η ¨¨τεντωμένη γέφυρᨨ προσκολλάται στο ηχητικό μέρος που βρίσκεται 8.5 - 11 εκατοστά εσωτερικά από την κάτω πλευρά αυτό το κομμάτι έχει 11 τρύπες πάνω του για της χορδές και φτιάνεται από ξύλο με 2.5 εκατοστά πλάτος 14 εκατοστά μήκος 1 εκατοστά ύψους. Για να μπουν σε ένα επίπεδο όλες οι χορδές οι τρύπες έρχονται πιο κοντά στο ηχητικό μέρος για της πιο χονδρές χορδές αφού οι άλλες είναι αδύνατες. Για τον ίδιο λόγω η γέφυρα κολλάτε στο ξύλο έτσι ώστε η ψηλότερη άκρη να είναι 1 χιλιοστό πιο κοντά στο κάτω μέρος και όχι παράλληλη, για να είναι ίσα όλα τα μήκη των χορδών. Η κόλλα μετά την προσκόλληση της γέφυρας στο ξύλο με ένα καθαρό πανί βρεγμένο με ζεστό νερό και μετά να τριφτή με ένα γυαλόχαρτο. Η μικρή γέφυρα η οποία είναι φτιαγμένη από σίδερο με 36 40 εκατοστά μήκος, 3 εκατοστά λεπτή και 5 - 6 εκατοστά ύψους τοποθετείται στο L κενό ανάμεσα στο κρεμαστάρι και στο λαιμό. Οι τοποθεσίες των χορδών τοποθετούνται μετά στο σίδερο χρησιμοποιώντας και 11 χαντάκια σκαλίζοντας για της χορδές. Για να αποφύγουμε το σπάσιμο των χορδών καθώς της τοποθετούμε, τα χαντάκια τα τρίβουμε με ξερό σαπούνι.

Τα 11 κρεμαστάρια του ουτι έχουν διάμετρο 7 χιλιοστά στην κορυφή και 5 χιλιοστά στη βάση. Τα γύρω κορυφαία τμήματα όπου πιάνουν τα δάχτυλα για να ρυθμίσουν είναι κοίλα (2Χ2.4 εκατοστά και το ύψους των κώνειων σωμάτων που εισέρχονται στης κωνικές τρύπες που βρίσκονται στα μάγουλα του κουτιού είναι περίπου2.5 - 4.5 εκατοστά.

 

Προηγούμενοι και τωρινοί κατασκευαστές

Όπως όλα τα άλλα όργανα το Τούρκικο ουτι είναι χειροποίητο, όντας δύσκολο και απαιτώντας έναν μακροχρόνιο χρόνο να το μάθει κανείς. Όλοι οι κατασκευαστές έχουν τον δικό τους τρόπο, ο οποίος περνάει από τον δάσκαλο στο μαθητή ή από τον πατέρα στο γιο. Για αυτόν τον λόγω, τα κουτιά αναφέρεται συνήθως με την αναφορά των ονομάτων των κατασκευαστών. Υπάρχουν πολλοί κατασκευαστές σε όλο τον κόσμο, ειδικά στα αραβικά κράτη και τις ΗΠΑ.
χωρίς αμφισβήτηση παρά τα ιστορικά γεγονότα τα τουρκικά ούτια είναι αριστουργήματα. Τα ouds κύριου Manol (1845-1915) και του κύριου Ilya (1870-1930) είναι πολύ σημαντικά ακόμα και σήμερα. Μερικοί από τους κύριους κατασκευαστές σήμερα, που μπορούν να παραγάγουν ούτια καλής ποιότητας είναι ο Eider Gulec, Mustafa Aslant Bicicierglug, Sincase Oscan, VLSI Cinlar, Nuri Tutpinar, Hadi Usta, Halim Ozer, Sami Gul, Fevzi Daloglu, Sabri Goktepe and Sadettin Sandi, Faruk Turunz.

 

Η προστασία και η φροντίδα

Το Oud πρέπει να προστατεύεται καλά ενώ δεν παίζεται. Τα χέρια πρέπει να είναι καθαρά, γιατί διευκολύνει τη μετακίνηση των δάχτυλων και να προστατεύει της χορδές να μην καταστρέφονται. Επίσης το ηχείο δεν πρέπει να αγγιχτεί με τα βρώμικα χέρια.
Η θέση όπου ο βραχίονας έρχεται σε επαφή με το ουτι ενώ το παίζεται, πρέπει να καλυφθεί με ένα ύφασμα, ή πρέπει να φορεθεί ένα μανίκι για το κρατήσει καθαρό. Οποιοδήποτε είδος χημικής ουσίας όπως η στιλβωτική ουσία σαπουνιών, οινοπνεύματος, επίπλων, μελικό βερνίκι δεν πρέπει ποτέ να είναι χρησιμοποιούνται. Ένα ξηρό ύφασμα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την πιθανούς σκόνη ή και τους λεκέδες στο ουτι. Για τις περιπτώσεις όπου τα κρεμαστάρια είναι κολλημένα, (δεν γυρίζουν εύκολα) δεν είναι σωστό να εφαρμοστούν τα υλικά όπως ο μόλυβδος, η σκόνη, το σαπούνι, τα κραγιόνια κηρομπογες ή και λιπαντικά. Σε τέτοιες καταστάσεις, το καλύτερο πράγμα που θα κάνει κανείς είναι να το πάει στον κατασκευαστή. Το Oud πρέπει να φυλάσσεται σε μια ντουλάπα όχι κλειστή στο φως της ημέρας, και πρέπει να τεθεί σε μια θέση έτσι ώστε το ηχείο είναι όρθιο. Δεν συστήνεται να κρεμάτε το ουτι στον τοίχο. Προσοχή πρέπει να δοθεί ότι το ουτι δεν πρέπει είναι κάτω από το άμεσο φως του ήλιου, επίσης να προστατευθεί από την υγρασία και να κρατηθεί σε μια ξηρό μέρος να μην υπάρχει υγρασία. Οι χορδές πρέπει να χαλαρώνονται λίγο όταν δεν παίζεται το ουτι. Συνιστάται να βάζετε το ουτι σα θήκες φτιαγμένες από υαλοβάμβακα η φίμπεργκλας, αλλά όχι για πολλή καιρό, ειδικά το καλοκαίρι δεν πρέπει να είναι σε κλειστό μέρος και ζεστό μέρος. Όπως άλλα τουρκικά όργανα, δεν υπάρχει στάνταρ τρόπος κατασκευές για το ουτι. Αυτό παρατηρείται και στο μέγεθος και στην ηχητική ποιότητα. Για εκείνους που πρόκειται να αγοράσουν ένα ουτι, συνιστάται να παίρνουν συμβουλές από κάποιον πεπειραμένο. Υπάρχουν πολλοί τύποι ουτι στην αγορά, που κυμαίνεται από πολύ φτηνές ως πολύ ακριβές τιμές. Αν και τα οικονομικά ελκυστικά, φτηνά ούτια δεν συστήνονται δεδομένου ότι αποτελούνται από υλικό της κακής ποιότητας, με τις κακές χροιές. Αν αρχίσετε να μαθαίνεται με ένα κακής ποιότητας ουτι θα είναι λάθος γιατί αυτό μπορεί να σας οδήγηση στην μη εκμάθηση και ακόμη και το χαλάρωμα του ενδιαφέροντος για το όργανο. Το ουτι έχει ευρεία ηχητική εμβέλεια καλό μέρος δακτύλων. Αν το συγκρίνεται με αλλά όργανα του ιδίου τύπου, είναι εξίσου τεχνικό και δύσκολο να παιχτεί. Πρέπει να μάθετε κάτω από την αυστηρή επίβλεψη του δασκάλου. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές του παιξίματος, στο ουτι και μερικοί οργανοπαίχτες από αυτούς είναι ο Γιώργος Μπατζανός, από Τουρκία είναι οι Kadri Şençalar, Mutlu Torun, Onur Akdoğu, Şerif Muhiddin Targan, Cinuçen Tanrıkorur και Hrant Kenkulian και απο αραβία οι Farid al Atrache, Munir Bashir, Naseer Shamma και Riyad Al Sunbati.